От 2 до 3 май 2017 г. в София се провежда VIIІ конгрес на КНСБ.
Избрано е ново ръководство.
Президент: Пламен Димитров
Вицепрезиденти: д-р Иван Кокалов, Чавдар Христов и Пламен Нанков

През 2017 г. работеща България излезе на улиците и поиска достойни доходи. В протеста се включиха над 10 000 работници и служители от цялата страна. Над 200 млн. работници по света подкрепаха  акцията чрез своите национални и международни структури. През 2017 г. излязоха на протест и огнеборците и спасителите с искания за достойно отношение и заплащане на труда им.

Алианс за по-високи заплати в Европа предложи ЕКП на българското правителство през 2017 г. Идеята бе представена в София от генералния секретар на ЕКП Лука Византини  на среща с българския премиер Бойко Борисов и с участието на президента на КНСБ Пламен Димитров. Сближаването на заплатите между Изтока и Запада – основна задача и предизвикателство пред КНСБ.

На традиционната среща на върха за растеж и заетост, в присъствието на председателите на ЕС и ЕК Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, премиерът Борисов благодари на КНСБ за активното участие и подкрепа за приемането на измененията в Директивата за командированите работници.

КНСБ инициира социалните срещи между правителства, работодатели и синдикати за подпомагане на Западните Балкани в интеграцията им в Евросъюза.

Подкрепихме българската позиция по Пакет „Мобилност“ и достойното заплащане на българските превозвачи.

Европа каза от София : „Край на ниските заплати“  по време на заседанието на група ІІ „Работници“ на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК), която заседава през 2018 г. в София.

2019 г. -  КНСБ със серия от спешни мерки за спасяването на българската енергетика
Проект „Възраждане“  - насочен към връщането на 100 000 сънародници от Украйна и Молдова.

2019 г. Протестна акция в София на професионалистите по здравни грижи – над  5000 здравни работници поискаха достойно заплащане и подобряване условията на труд.

Една от основните цели на синдиката е свързана с  разработването на проактивни мерки, чрез които България да не бъде изхвърлена от цифровата революция и да бъдат защитени работните места у нас, за които се изискват вече нови знания и  умения.
Masterclass WORK 4.0 - В открити лекции в най-големите висши училища в страната – чертаем заедно с младите хора решения как ще се отрази дигитализацията на пазара на труда.

„Арена работеща България“ –  платформа, в която работещите поставят проблемите си, изказват мнения и препоръки и  търсим заедно верните решения.

100 години Международна организация на труда (МОТ) – най-голямата международна организация по труда отбеляза своя юбилей и начерта пътя за следващите 100 години в присъствието на десетки световни лидери.

Национална кампания „Сивото убива“ стартира през 2019 г. Целта е да повишим обществената осведоменост и да насърчи гражданското участие в процесите и политиките за ограничаване и превенция на недекларираната заетост в България. Разработено е мобилно приложение VOX КНСБ, чрез което бързо и лесно всеки може да подава сигнали за нарушени права в качеството му на работник или потребител.

Заслуга на КНСБ е нарастването на минималната пенсия с 50 лв. от 1 януари 2020 г., на минималното обезщетение за безработица от 7.20 лв. на 9.00 лв. и на максималния осигурителен доход.